Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výprava do Rožmitálu 1.11.2014

Oblékla jsi už někdy šaty princezny, nebo rytířské brnění? Seděla jsi už na královském trůnu? Nemáš strach ze středověké mučírny? Ať už ano, nebo ne, pojeď s námi, bude legrace :-)

Výprava za Johankou z Rožmitálu

 
V sobotu jsem přišla na sraz sice s předstihem, ale stejně už tam polovina holek byla připravena :-). Zbytek dorazil v mžiku, autobus také, tak jsme mohli vyrazit. V Rožmitále jsme první vyrazili na dětské hřiště (jak jinak :-)). Dali si sváču a Péťa nám rozdala takový kvíz, kde bylo několik otázek, na které jsme měli zjistit odpověď. Dala nám také šifru, kde jsme vyluštili, že máme jít do Starého Rožmitálu. Mrkli jsme tedy na mapu a vyrazili. Po cestě jsme mohly plnit kvíz, tak jsme se ptali kolemjdoucích, hledali v mapách a zjišťovali. Například jaký tu mají nejvyšší kopec, komu se dříve říkalo cvokař, nebo kdo byl Lev z Rožmitálu. No, co vám budu povídat, správně jsme měli sotva polovinu :-).
 
Ve Starém Rožmitále jsme potkali paní, která nás pustila do krásného kostela, kde na varhany kdysi hrál i Jan Ryba. Vyprávěla nám, že byla také světluška, jenže když jí bylo 9, skauta zakázali :-(. Dalším místem, které jsme rozluštili, bylo Cvokařské muzeum, ale žádné blázny jsme tam nenašli :-). Johančinou alejí jsme pak šli k zámku a pak už k Podbrdskému muzeu, kde bylo další bezva hřiště. Dali jsme si tu oběd, vyblbli se a mohli se vrhnout do muzea.
 
Tady byla nejdřív výstava Jak se žije s handicapem, to bylo dost zajímavé. Zkusili jsme si, jaké to je, pohybovat se na vozíku. No, nic moc. Dokonce Bimbo si i zkusila, jak je ten vozíček nestabilní, a jak tvrdé přistání to může být :-). Kaštánka s Míšou dost bavil telefon, který používají lidé, kteří používají znakovou řeč. Ibo se Žábou si pár lekcí znakovky také vyzkoušeli a docela jim to šlo :-).
 
Další částí výstavy byla komnata královny Johanky, kde byl její trůn, ale také oblečení, které jsme si mohli zkusit. No, uspořádali jsme tu úplnou módní prohlídku :-). Pak jsme proběhli výstavu podbrdské přírody, výstavu o Janu Rybovi, který napsal Českou mši vánoční a skončili jsme v učebně, kde jsme plnili úkoly. Jako, že jsme si napsali jméno Brailovým písmem, proběhli jsme se se slepeckou holí, zkoušeli poznat koření po čuchu atd.
 
Pak jsme už jen šli na autobus, stavili se ještě na hřišti a frčeli domů.
 
Bylo to super a já osobně se moooc těším na další výpravu. Ta nás čeká za chvíli, 28.-29.listopadu.
 
Tak se mějte krásně
 
Fotky dodáme co nejdříve :-)
 
 
 
 
 
 
 
Kdy? 1.11.2014
 
Sraz: 8:45 na autobusovém nádraží v Příbrami
Návrat: 17:45 tamtéž
 
Co sebou? Svačinu na celý den, teplé oblečení, oddílové tričko, skautský či světlušácký šátek a 120kč.
 wp_000051.jpg
A co nás čeká? Pojedeme autobusem do Rožmitálu pod Třemšínem, kde prozkoumáme město, zahrajeme si nějakou hru a nakonec se podíváme do muzea, kde si můžeš vyzkoušet jaké šaty nosili nejen princezny, ale také rytíři nebo jak fungují středověké mučící nástroje .
 
Tak se těšíme!wp_000043.jpg
 
 
Svou účast potvrď nejpozději 29.10. mailem, sms či na schůzce.